S psihološkim testiranjem do izbora pravega kandidata

Mojca Brezavšček je za naše podjetje, ki šteje skoraj sto zaposlenih, testirala kandidate za delovno mesto na ključni funkciji. Delovno mesto, ki je bilo razpisano, je zelo občutljivo. Oseba, ki bi na njem delala, bi morala biti povsem zaupanja vredna, nikoli v prvi vrsti in bi morala znati komunicirati s celotnim kolektivom in zunanjimi deležniki. Osebno iz preteklosti nisem imel izkušenj s psihološkim testiranjem, imel pa sem nekaj slabih izkušnj pri izbiri ključnih kadrov. V nekaj razgovorih lahko namreč povsem ustrezno preverim strokovno usposobljenost kandidata in ustreznost njegovih izkušenj, kako pa bo reagiral v stresnih situacijah in sodeloval s sodelavci ter drugimi, je zgolj na podlagi razgovora nemogoče predvideti.
Zato smo se za pomoč obrnili na psihologinjo Mojco Brezavšček. Najprej se je temeljito pozanimala, kakšen profil osebe želimo oziroma potrebujemo, zatem je kandidate testirala. Predvsem me je veselilo obsežno poročilo o kandidatih, ki ni vsebovalo vrednostnih sodb, je pa opozarjalo na njihove pomembne osebnostne značilnosti. Z Mojco smo opravili tudi poglobljene razgovore o značilnostih kandidatov. S kandidatom, za katerega smo se odločili na podlagi Mojčinega mnenja, smo zelo zadovoljni. Obstoji visoka verjetnost, da se brez njenega nasveta ne bi odločili zanj.
Verjamem, da predstavljajo zaposleni najpomembnejši kapital podjetja in zato je še kako pomembno, da se novi sodelavci ustrezno ujamejo v delovno okolje. Mojca se je pri tem izkazala za neprecenljivo pomoč. Njena analiza pomaga pri izbiri pravega kandidata za konkretno delovno okolje in doseganje ciljev ter za izognitev potencialnim nesporazumom in konfliktom na delovnem mestu. Njeno mnenje pa lahko dejansko uporabimo kot »navodilo za uporabo« novih sodelavcev tako v njihovo, kot v korist podjetja. Z gotovostjo lahko rečem, da bomo Mojco še prosili za pomoč pri zaposlovanju na vodilna, pomembna ali kako drugače občutljiva delovna mesta.

Štefan S., direktor

Imate vprašanje? Pošljite sporočilo: