Danes se počutim super

Vedno sem verjel, da je psihoterapija koristna za “druge”, zase pa sem menil, da lahko kot empatičen in razmišljujoč posamenznik svoje težave rešujem sam.

Nato sem se znašel v situaciji, ko v navidez popolnem življenju nisem več našel pravega smisla, počutil sem se nemočnega, ujetega v krog refleksij in dejanj, iz katerega nisem znal izstopiti. Od sebe sem pričakoval preveč, kar je vodilo v psihično in fizično izgorelost na skoraj vseh vitalnih življenjskih področjih. Zato sem se “po sili razmer” odločil, da poskusim s psihoterapijo.

Mojco Brezavček so mi priporočili kot izjemno izkušeno in strokovno podkovano terapevtko ter toplo osebo, ki zna prisluhniti. Ob prvem telefonskem klicu, ki je trajal skoraj pol ure in deloval zelo pomirjujoče, mi je prijazno predstavila svoj terapevtski pristop in že takrat poudarila, da mi lahko pomaga prepoznati “problematične” vzorce razmišljanja in delovanja. Povedala je, da pri psihoterapiji ne gre za nudenje instant nasvetov za srečno življenje, temveč za uvid v lastno osebnost, kar ti pomaga sprevideti, s katerimi vzorci razmišljanja se oviraš in onesrečuješ ter v naslednji stopnji omogoča oblikovanje pozitivnih vzorcev, ki prinašajo v življenje večje ravnotežje in občutek zadovoljstva. Skozi ure pogovorov o vsem, kar me v življenju obremenjuje in razlago teh občutenj, sva z Mojco oblikovala mehanizem, po katerem se počutim in rokujem z različnimi življenjskimi situacijami kot nov človek … še vedno sem jaz, jaz, le bolj jasen, bolj odločen v tem kaj hočem, razumem zakaj sem nekaj počel tako kot si sedaj niti slučajno več ne želim ter kaj bi že prej morale biti moje prioritete v življenju. Morda se sliši malo preenostavno … no, v resnici niti malo ni bilo. Zahtevalo je precej dela na sebi, razmišljanja med pogovori z Mojco in tudi kasneje doma, v službi itd. Želel sem si, da bi se počutil bolje in bil zato pripravljen narediti, kar je v moji moči. Bil sem vesel in pomirjen, ko mi je Mojca zelo hitro začela odstirati drobne vozle, ki so me v življenju omejevali in ustvarjali močan občutek ujetosti … gre za drobne stvari, ki se jih zavedamo, a podcenjujemo in tudi tiste, ki jih sami ne opazimo, se pa v pogovoru s psihoterapevtom hitro prepoznajo. In to je najpomembnejši del moje izkušnje … Mojca mi je pomagala prepoznati omejujoče vzorce v razmišljanju in delovanju, ki jih sam kljub iskrenemu trudu, izobraženosti in razgledanosti nisem uspel razumeti.

Danes se počutim super in ko se ne, znam s tem rokovati, se zavedati prave teže misli in jih primerno kanalizirati. To mi ob zadovoljstvu in sreči daje tudi občutek nadzora nad življenjem. Res se počutim bolje kot kadarkoli prej, pa čeprav je morda marsikatera situacija na dnevnem redu bolj naporna in večji izziv, kot sem jih bil vajen nekoč. Z Mojčino pomočjo sem se ponovno našel in sedaj gradim na trdnih temeljih.

Jure, novinar, 29 let

Imate vprašanje? Pošljite sporočilo: